fbpx
BlogGenelErken Boşalma Nedenleri ve Çözüm Yolları
Terapizy blog 120554

Erken Boşalma Nedenleri ve Çözüm Yolları

Erken boşalma… Çoğu insan için cinsel yaşamın en büyük korkulu rüyalarından biri. Çoğu insan için çünkü erken boşalma sadece erkekleri değil, birlikte oldukları eşlerini de ilgilendiriyor. Üstelik sanıldığından çok daha fazla erkeğin yaşadığı erken boşalma, hem kişisel hem de ilişkisel anlamda önemli sorunlara yol açıyor. Cinsel yaşamın kabusu olan erken boşalma nedir? Erken boşalma nedenleri ve çözüm yolları. Terapizy Blog’da erken boşalma konusunu ele aldık.

Cinsel yaşamınızda yolunda gitmeyen bir şeyler varsa ve bu kendinizi kötü hissetmenize neden oluyorsa, cinsel terapi almaktan korkmayın! Türkiye’nin cinsel&çift terapisi uygulaması Terapizy, uzman psikoterapi desteğiyle yanınızda. Terapizy ile evlilik sorunları, cinsel işlev bozuklukları, cinsel kimlik, cinsel sağlık ve ilişki sorunları üzerine destek alabilirsiniz.

Erken Boşalma Nedir?

terapizy blog 02400
Erken Boşalma

Günümüzde pek çok erkeğin kabusu haline gelmiş olan erken boşalma, nedir? Bir cinsel işlev bozukluğu olan erken boşalma, cinsel birleşme sırasında erkeğin istenilenden önce orgazm yaşayarak boşalmasıdır. Erken boşalma penetrasyondan hemen önce ya da sonra meydana gelir. Erken boşalmayı tanımlayan en önemli unsur, boşalmanın genellikle 2 ya da 3 dakikadan kısa sürede gerçekleşmesidir. Cinsel ilişki sırasında erkeğin, partnerinin orgazm olmasını bekleyemeden orgazm yaşaması, cinsel hazzın yeterince yaşanamamasına yol açar.

Amerikalı bilim insanları W.Masters ve V.Johnson, 1970’lerde yürüttükleri araştırmalarında erken boşalmayı, ”erkeğin orgazmı, partneri orgazm olana kadar geciktirememesi” olarak tanımlar. Aynı araştırmada bu durumun cinsel ilişkilerin %50’lik bir kısmında yaşandığını da belirtirler.

Güzel haber ise erken boşalmanın tıpkı cinsel isteksizlik gibi çözümü olan bir durum olması. Terapizy ile online terapi kolaylığında çok daha sağlıklı bir cinsel yaşam sürdürebilirsiniz.

Erken Boşalma Ne Zaman Gerçekleşir?

terapizy blog 26777
Erken Boşalma Sorunu

Çiftlerin cinsel yaşamını olumsuz olarak etkileyen erken boşalma önemli bir sorundur. Amerikan Üroloji Derneği erken boşalma için şu belirlemede bulunur, ”boşalmanın istenenden daha erken, penetrasyondan önce ya da hemen sonra gerçekleşmesi, eşlerden birine veya her ikisine de sıkıntı vermesi durumunda ”erken” olarak kabul edilir. Pek çok uzman ise erken boşalma için, cinsel ilişkiye başladıktan bir dakika sonra yaşanması olarak açıklamasında hemfikirdir.

Erken Boşalmanın Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

couple in bed unhappy in sex it s a relationship p 2023 11 27 05 18 28 utc

Erken boşalmanın belirtileri kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Genellikle en yaygın belirtisi, boşalmayı geciktirememektir. Peki erken boşalma neden yaşanır? Yazının bu bölümünde erken boşalmanın nedenlerine yer verdik.

Erken boşalmanın nedenleri, fiziksel, kimyasal ve duygusal/psikolojik faktörlerdir. Erken boşalmaya neden olan fiziksel ve kimyasal faktörler şunlardır:

*Erektil disfonksiyon yani sertleşme bozukluğu, iktidarsızlık olarak da bilinen durum.

*Erkeklerde cinsel işlevde rolü olan oksitosin seviyeleriyle ilgili hormonal bir sorun.

*Beyinde heyecan ve cinsel istekle ilgili olan, serotonin ve dopamin seviyelerinin düşük olması.

*Uyarılara karşı aşırı hassas penis

Araştırmacılar erken boşalmanın neden ortaya çıktığı hakkında emin olmamakla birlikte, psikolojik kökenli faktörlerin üzerinde de duruluyor. Erken boşalmanın psikolojik nedenleri arasında şunlar yer alabilmektedir:

*Depresyon: Araştırmalara göre depresyon yaşayan erkekler, psikolojik olarak sağlıklı olanlara kıyasla erken boşalmaya daha yatkındır.

*Kaygı ve endişe: Endişe ve kaygı bozukluğu, cinsel ilişki sırasında erken boşalma sorununa etken olabiliyor.

*Stres: Sık sık strese maruz kalmak da bu durumun nedenleri arasında yer alıyor.

*Suçluluk: Cinsel ilişki sırasında yetersiz performans gösterdiğini düşünerek suçluluk duygusuna kapılmak, erken boşalmanın nedenleri arasında gösteriliyor.

*Cinsellik hakkında gerçekçi olmayan beklentiler: Cinsel ilişki sırasında alınan zevk ya da cinsel performans hakkındaki gerçekçi olmayan beklentiler, cinsel mitler, erken boşalmaya neden olabilir. Yüksek seviyede performans gösterme baskısı, kaygı yaratır ve düşük performans gerçekleşebilir.

*Özgüven eksikliği: Özgüven eksikliği ve zayıf bir vücut imajı, risk faktörleri arasında yer almaktadır.

Erken Boşalma Nasıl Teşhis Edilir?

Özellikle 18-56 yaş arasındaki erkeklerde görülen erken boşalma sorunu nasıl teşhis edilir? Sık sık erken boşalma sorunu yaşadığınızı düşünüyorsanız öncelikli olarak bir üroloji doktoruna görünmek yararlı olacaktır. Üroloji muayenesinde şu sorulara verilen yanıtlar, doktorun teşhis ve tedavisini yönlendirecektir:

*Ne zamandır bu sorunu yaşadığınız

*Ne sıklıkla gerçekleştiği

*Hangi şartlarda gerçekleştiği

*Her cinsel ilişki sırasında yaşanıp, yaşanmadığı

*Eşle ya da birlikte olduğunuz her partnerle yaşanıp, yaşanmadığı

*Mastürbasyon yapınca gerçekleşip gerçekleşmediği

*Sertleşmeyle ilgili bir sorun olup, olmadığı

Bu sorulara verilecek dürüst yanıtlar doktorun tanı ve tedavisinde yol gösterici olacaktır. Bunun yanı sıra alkol alma sıklığı, madde bağımlılığı olup olmadığı, kullanılan ilaçlar, takviyeler de sorular arasında yer alabilir.

Erken Boşalmanın Çözümleri

Terapizy blog 12477
Erken boşalma cinsel ilişkiyi olumsuz olarak etkiler

Orgazm olmak, cinsel yaşamın en önemli unsurlarından biri. Sağlıklı bir cinsel yaşamın niteliğini arttıran orgazm, bazı erkeklerde zamanından önce yaşandığında ise ”erken boşalma” olarak tanımlanıyor ve iilişkiye gölge düşürüyor. Neyse ki pek çok erkeğin hayatının bir döneminde deneyimlediği erken boşalmanın, tedavisi var.

Erken boşalmada ilk tedavinin, danışmanlık aramayla başladığını söyleyebiliriz. Cinsel yaşamında bir sorun olduğunu fark ederek uzman bir doktora, psikiyatri ya da psikoloğa yönelmek tedavi sürecinin ilk adımını oluşturuyor. Yaşanma nedenine bağlı olarak erken boşalmanın farklı tedavi yöntemleri bulunuyor. Erken boşalma sürecince uzman psikologlar, psikiyatri uzmanları ve doktorlar stres, depresyon, anksiyete gibi sorunlarla başa çıkma konusunda destek olabiliyor. Bunun yanı sıra ilaç tedavisi de uygulanabiliyor.

Erken Boşalmada Tedavi

Terapizy blog 15477
Erken boşalmada terapinin önemi

Araştırmalara göre erken boşalma sorunu yaşayan erkeklerin %95’i boşalmayı kontrol etmeye yardımcı olan psikolojik, tıbbi ve davranışsal terapilerin yardımıyla bu sorunun üstesinden gelebiliyor. Erken boşalma sorununun tedavisinde kullanılan tedavi yöntemlerine göz atalım:

İlaç tedavisi: Uzman doktor ve psikiyatrların önerdiği ilaçlarla tedavi sağlanabilir. Lokal anestezik kremler ve jeller ile erken boşalmanın önüne geçilebilmektedir. Yan etkisi olmayan krem ve jeller penisin baş bölgesine uygulanarak, tedaviye yardımcı olabilmektedir. Krem ve jellerin fazla kullanımını ise kadın ve erkekte orgazm hissine engel olabilir.

Prezervatif kullanımı: Prezervatifler ilişki sırasında duyu hissinin azalmasına neden lduğu için, erken boşalma tedavisinde yardımcı olabilmektedir.

Cinsel terapi: Cinsel terapi almak erken boşalmanın tedavisinde etkili olan tedavi yöntemlerinden biridir. Terapizy‘nin uzman pskologlarıyla evinizin konforunda online terapi alarak, partnerinizle daha yakın bağ kurun. Cinsel yaşamınızı yeniden canlandırın.

Spor ve egzersiz: Tedavi için etkili yöntemlerden biri de spor ve egzersiz yapmaktır. Pelvik kaslarının çalıştırılmasına yönelik, Kegel yöntemi gibi egzersizlerle pelvik kaslarının güçlendirilmesi amaçlanır. Cinsel ilişki esnasında boşalma hissi geldiğinde pelvik bölgesindeki kasların kasılarak, boşalmayı kontrol etmeye çalışılır.

Kadınlarda Erken Boşalma

terapizy blog 01447
Kadınlarda erken boşalma olur mu?

Erken boşalma sorunu sadece erkeklere özel bi durum değil, kadınlarda da görülebiliyor. Ancak kadınlar, fizyolojik yapıları gereği birden fazla orgazm yaşayabildikleri için erken boşalma, erkeklerde olduğu kadar sıkıntı yaratan bir durum değildir.

Erken Boşalma ve Diğer Sorunlar

Özellikle sünnet olayının yaşandığı bizim gibi toplumlarda, sünnet olmanın erken boşalmaya neden olduğu yönünde yaygın bir kanı bulunuyor. Araştırmalar ise sünnetin erken boşalmaya neden olmadığı yönünde bulgular ortaya koyuyor. Erken boşalmayla ilgili olarak kafa karıştıran şeylerden biri de mastürbasyon. Mastürbasyon, erken boşalmayı engelleyici bir özelliğe sahip olmakla beraber, çok sık uygulanması yine boşalma sebebi olabiliyor. Sertleşme ilaçlarının da erken boşalmayı engellemediği bilinmektedir.

Erken boşalma, özellikle 18-59 yaş arasındaki pek çok erkeğin yaşadığı önemli bir cinsel sorun. Ancak uzman desteği ve terapi yöntemleriyle tedavisi de mümkün. Cinsel yaşamınızda yolunda gitmeyen bir şeyler varsa ve bu kendinizi kötü hissetmenize neden oluyorsa, cinsel terapi almaktan korkmayın! Türkiye’nin cinsel&çift terapisi uygulaması Terapizy Instagram hesabında da yararlı ve eğlenceli içeriklerle yanınızda!

Daha Fazla Bekleme

Artık daha fazla beklemenize gerek yok. Bugün Terapizy’i indirerek uzun süredir ötelediğiniz konular için destek alın ve daha mutlu bir ilişki için ilk adımınızı atın..

Crypto Finance App Store 1
terapizy logo white

İlişkiniz ve cinsel sağlığınız için kişisel rehberiniz.

Uygulamayı İndir

Copyright: © 2024 Terapizy A.Ş.  All Rights Reserved.

logo band colored@2x